USLOVI PUTOVANJA GRČKA

Turistička agencija TIM Travel

Obaveštenje o uslovima putovanja srpskih državljana u Grčku po važećoj odluci od 14.05.2021.

Na osnovu poslednje odluke Vlade republike Grčke, koja važi do 28.06.2021. godine, uslovi za ulazak srpskih turista u Republiku Grčku su sledeći:

1. Potvrda o vakcinaciji (sve dostupne vaccine na teritoriji Srbije). Potvrda o vakcinaciji podrazumeva da je putnik primio obe doze vaccine I da je prošlo 14 dana od primanja druge doze.  Do 01.06.2021, potrebno je priložiti dvojezičnu potvrdu (srpsko-engleski) koju dobijate prilikom vakcinacije

Počev od 01.06.2021. najavljeno je korišćenje takozvanog Green pass-a - Digitalnog zelenog sertifikata

2.  Negatvan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan Antigneski test ne stariji od 48 sati od momenta uzorkovanja. Svi putnici stariji od 12 godina u obvezi su da prilože negativan test. Negativan PCR ili Antigneski test treba posedovati ukoliko ne posedujete Potvrdu o vakcinaciji.

Testiranje je neophodno obaviti u nekoj od ovlašćenih laboratorija.

3. Potvrda o preležanom virusu Covid19 u prethodnih 2 do 9 meseci, odnosno:

Pozitivni serološki test izdat od strane ovlašćene laboratorije  ili nekadašnji pozitivni PCR/test kojim je ustanovljen virus, ili potvrda od lekara. Ovu potvrdu treba posedovati ukoliko nemate stavke 1. iili 2.

4. Popunjavanje PLF formulara.

Ulazak u R. Grčku moguć je isključivo uz prethodno popunjeni PLF formular, koji se popunjava u online formi. PLF formular možete pronaći OVDE

Popunjava se jedan obrazac za sve osobe koje putuju.

PLF formular može se popuniti najranije 7 dana pre planiranog datuma za ulazak u zemlju, a najkasnije dan pred polazak na put do 22.59 h.

Svakako, savetujemo da popunjavanje PLF obrasca ne ostavljate za poslednji trenutak, i uradite najranije što je moguće. U slučaju da vam je potrebna bilo kakva asistencija prilikom popunjavanja obrasca, stojimo na raspolaganju.

Detaljno uputstvo kako popuniti PLF obrazac, možete pogledati OVDE

5. Granični prelaz

Granični prelaz Evzoni otvoren je za limitirani broj ulaza turista svakodnvno u intervalu od 07.00 h – 23.00 h (po lokalnom vremenu). Za izlazak iz R.Grčke, granični prelaz Evzoni aktivan je 24 h dnevno.

Granični prelazi Promahonas i Ormenio rade 24 h dnevno, za ulaz i izlaz iz R. Grčke.

 

Imajte u vidu da su ovo trenutno važeći uslovi ulaska u R. Grčku. Novi protokol se očekuje 28.06.2021.