USLOVI PUTOVANJA GRČKA

Turistička agencija TIM Travel

Obaveštenje o uslovima putovanja srpskih državljana u Grčku po trenutno važećoj odluci

Na osnovu poslednje odluke Vlade republike Grčke, uslovi za ulazak srpskih turista u Republiku Grčku su sledeći:

1. Potvrda o vakcinaciji (sve dostupne vakcine na teritoriji Srbije). Potvrda o vakcinaciji podrazumeva da je putnik primio obe doze vakcine i da je prošlo 14 dana od primanja druge doze.  Do 01.06.2021, potrebno je priložiti dvojezičnu potvrdu (srpsko-engleski) koju dobijate prilikom vakcinacije.

Počev od 01.06.2021. najavljeno je korišćenje takozvanog Green pass-a - Digitalnog zelenog sertifikata

2.  Negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan Antigenski test ne stariji od 48 sati od momenta uzorkovanja. Svi putnici stariji od 12 godina u obavezi su da prilože negativan test. Negativan PCR ili Antigenski test treba posedovati ukoliko ne posedujete potvrdu o vakcinaciji.

Testiranje je neophodno obaviti u nekoj od ovlašćenih laboratorija.

Antigenski test možete uraditi u laboratoriji Aqualab a uz posedovanje ugovora o putovanju ili vaučera turističke agencije TIM Travel, ostvarujete popust od -15% na redovnu cenu testa.

Mapa lokacija laboratorije Aqualab se nalazi OVDE

3. Potvrda o preležanom virusu Covid19 u prethodnih 30 do 180 dana, odnosno:

Pozitivni serološki test izdat od strane ovlašćene laboratorije  ili nekadašnji pozitivni PCR/test kojim je ustanovljen virus, ili potvrda od lekara. Ovu potvrdu treba posedovati ukoliko nemate stavke 1. iili 2.

4. Popunjavanje PLF formulara.

Ulazak u R. Grčku moguć je isključivo uz prethodno popunjeni PLF formular, koji se popunjava u online formi. PLF formular možete pronaći OVDE

Popunjava se jedan obrazac za sve osobe koje putuju.

PLF formular može se popuniti najranije 7 dana pre planiranog datuma za ulazak u zemlju, a najkasnije dan pred polazak na put do 22.59 h.

Svakako, savetujemo da popunjavanje PLF obrasca ne ostavljate za poslednji trenutak, i uradite najranije što je moguće. U slučaju da vam je potrebna bilo kakva asistencija prilikom popunjavanja obrasca, stojimo na raspolaganju.

Detaljno uputstvo kako popuniti PLF obrazac, možete pogledati OVDE

5. Granični prelaz

Granični prelaz Evzon, Granični prelazi Promahonas i Ormenio rade 24 h dnevno, za ulaz i izlaz iz R. Grčke.

Imajte u vidu da su ovo trenutno važeći uslovi ulaska u R. Grčku.