Dubai / Egzotična putovanja

/ Egzotična putovanja / Dubai

Dubai je najveći i najgušće naseljeni grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). On je lociran na jugoistočnoj obali Persijskog zaliva i prestonica je emirata Dubai, jednog od sedam emirata od kojih je zemlja sačinjena. Grad Dubai je lociran na severnoj obali emirata i centar je metropolitanske oblasti Dubai-Šardža-Adžman. Danas je Dubai grad prestiža za veliki broj turista iz vrhova svetske elite.

DUBAI je drugi po veličini emirat kojim upravlja porodica Al Maktum. Poznat je u svetu kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija. Posle Šangaja, Dubai je grad sa najbržom stopom razvoja, svakog dana se u proseku izgradi 800 novih stanova i kuća.

U prošlosti, ovaj grad, kao uostalom i veći deo ovog dela sveta, živeo je od ribolova i lova na školjke. Pronalaskom nafte 1966. godine situacija se drastično promenila. Znajući da rezerve nafte neće trajati večno šeik Dubaija Rašid bin Saed Al Maktum je počeo sa detaljnim planovima za njegov razvoj. Novac dobijen od nafte usmeravan je u naglu izgradnju grada.

Luksuzni hoteli, duge peščane plaže, bazari, shopping centri, zabava i čuda modernog graditeljstva su ono što privlači sve više turista iz celog sveta.

Korisne informacije:Valuta je Dirham (AED), 1€ = oko 4.1 AED. Prosečna temperatura Maj – Septembar oko 30-40°C, Oktobar – April oko 20-30°C. Cene taksija start oko 1€ (sa aerodroma start oko 6€), po km oko 0.3-0.4€ (minimum za vožnju oko 3€). Cene metroa i autobuskog prevoza oko 0.5€ do 2.5€ po vožnji u zavisnosti od zone. Vremenska zona je UTC+04:00 (u odnosu na Beograd +3 Novembar-Mart i +2 April-Oktobar)
Mapa hotela Dubaihttps://www.google.com/maps