Dominikanska republika / Egzotična putovanja

/ Egzotična putovanja / Dominikanska republika

Pre više od 500 godina započeo je Kristofor Kolumbo osvajanje Novog sveta počevši baš od Dominikanske republike. Ovaj deo sveta sadrži neprocenjivo kulturno bogatstvo. Unutrašnjost ostrva ispresecana je brdskim masivima i ušuškana je u tropsku prašumu. Duž obale protežu se duge peščane plaže, u hladu mnogobrojnih palmi.

Dominikanska Republika – Punta Kana
Pre više od 500 godina započeo je Kristofor Kolumbo osvajanje Novog sveta počevši baš od Dominikanske republike. Ovaj deo sveta sadrži neprocenjivo kulturno bogatstvo, pre svega u glavnom gradu Santo Domingo. Unutrašnjost ostrva ispresecana je brdskim masivima i ušuškana je u tropsku prašumu. Duž obale protežu se duge peščane plaže, u hladu mnogobrojnih palmi, koje prosto mame na plivanje, snorkling i windsurfing.

Gde se nalazi
Dominikanska Republika je država na Karibima, zauzimajući istočne dve trećine ostrva Hispanjola na Karibima. Zapadne trećina ostrva pripada Haitiju. Na severu, Dominikana izlazi na Atlantski okean, a na jugu na Karipsko more.

Klima
Klima je topla tropska, prosečna temperatura tokom godine je 28ºC, sa skoro 360 sunčanih dana. Kišna sezona je između maja i juna, a period uragana od juna do kraja septembra.

Najbolji period za posetu
Najbolje vreme za posetu Dominikani je od januara do marta, ali se takođe može putovati i u periodima novembar – decembar, kao i april – početak maja.

Vremenska zona
GMT – 4

Jezik
Službeni jezik je španski, ali se u hotelima možete sporazumeti i na engleskom ili nemačkom.

Zdravstvene preporuke
Ne postoje obavezne vakcine za putovanje u ovu zemlju, ali se preporučuje posedovanje važećeg zdravstvenog osiguranja, obzirom na izuzetno visoke cene privatnih lekarskih usluga. Preporučuje se konzumacija flaširane vode. Sa sobom poneti lekove kao što su aspirin, antidiaretik, sprej protiv komaraca, zaštitne kreme, obzirom na visoke cene lekova u turističkim zonama.
U širokoj ponudi raznovrsnih morskih specijaliteta, kreolske hrane, tropskog voća i povrća, izbegavati hranu opranu u neflaširanoj vodi (zelena salata), led i slično.

Šta obići
U Dominikanskoj Republici se nalazi čak 10 potpuno različitih nacionalnih parkova od kojih će vas svaki posebno očarati.
– Ekološki park Punta Kana, nalazi se oko pola kilometra južno od kluba i odmarališta Punta Kana. Pokriva skoro 8 kvadratnih kilometara i dom je za oko 80 vrsta ptica, 160 vrsta insekata i 500 vrsta biljaka. Posetioci mogu uzeti bilo koju od tura kroz Parque Ojos Indígenas, sa vodičem na engleskom, francuskom, nemačkom ili španskom jeziku u trajanju od 90 minuta. To je bujan deo parka Punta Kana, površine 18 hektara, tako nazvan zbog 11 laguna sa svežom vodom koja dolazi iz podzemne reke. Tura takođe uklučuje posetu botaničkoj bašti, bašti sa voćem, farmi sa iguanama i zoološkom vrtu za decu.
– Jedan od većih zooloških vrtova u celoj Latinskoj Americi, The Parque Zoológico Nacional, ima veliki broj životinja poput nosoroga, šimpnazi, flamingosa i ugrožene vrste solenodona.
– Ćilibarska obala je u pravom smislu reči Diznilend za ljubitelje adrenalina. Ovde možete uživati u vožnji mountain bajkom, planinarenju, jahanju, windsurfingu, paraglajdingu, ronjenju… Kažu da je ovo najbolje mesto na svetu za skijanje na vodi, vožnju sandolinom za istraživanje džungle i oslikanih pećina koje su stare čak 2000 godina.

Valuta i plaćanje
Zvanična valuta je dominikanski peso, a najadekvatnija strana valuta je dolar ($). Za 100$se dobija oko 3,900.00 dop, dok za 100€ oko 4,800.00 dop. U svim hotelima, bankama i menjačnicama zvanično se menjaju i usd i evro. Kreditne se prihvataju u Santo Domingu, ali ne i u seoskim sredinama. Ukoliko se posećuju zone van turističkih centara, poželjno je imati sa sobom sitan gotov novac. Novac treba menjati samo u zvaničnim menjačnicama.

Avio konekcije
Air France (preko Pariza), Air Serbia (preko Nju Jorka), KLM (preko Amsterdama), Lufthansa (preko Frankfurta), Swiss (preko Ciriha)

Vanpansionska potrošnja
Cene obroka kreću se između 5$ i 8$ za niži budzet, od 8$ do 20$ za srednji, te od 20$ na naviše za visok. Ukoliko se putuje u okviru aranžmana sa All Inclusive uslugom, Dominikanska Republika je jedna od najjeftinijih destinacija Kariba.

Struja
110 V/60 Hz, utičnice pljosnate, većina hotela raspolaže i strujom od 220V. Preporuka je da ponesete konvertore (adaptere) na 220V.

Transport
Autobuski prevoz (Metro Bus ili Carib Tours) je prihvatljiv, klimatizovan i komotan. Iznajmljivanje automobila je po ceni od oko 60$ dnevno za vozilo srednje kategorije, sa osiguranjem. Automobil mogu iznajmiti lica starija od 25 godina, uz posedovanje vozačke dozvole i kreditne kartice. Najekonomičnije je iznajmiti motor (16 usd po danu), sa kojim se može stići do mesta do kojih ne stižu ni autobusi ni automobili. Osim toga, saobraćana policija ih ređe zaustavlja.
Saobraćajni propisi u ovoj zemlji skoro da i ne postoje i najčešće se ne poštuju. Saobraćajna policija može kazniti sa 5 ili 10$ vozača zbog „vožnje neopranog automobila” ili „zbog izuzetno spore vožnje”. U takvim slučajevima, najbolje je ne ulaziti u diskusiju, izviniti se ili platiti kaznu. Obavezno je imati pojas za vezivanje, u suprotnom, kazne su rigorozne.

Viza
Za ulazak u Dominikansku Republiku građanima Srbije potreban je važeći pasoš i turistička propusnica – „Tarjeta de Turista” (za turistički boravak do 30 dana), koja se pribavlja na aerodromu, na šalterima pre pasoške kontrole, po ceni od 10$, u efektivnom novcu. Imigracioni organi uzeće polovinu propusnice prilikom ulaska, a drugu polovinu prilikom izlaska iz zemlje, te je potrebno da turisti sačuvaju drugi deo. Od putnika se traži da, pre dolaska na pasošku kontrolu poseduju i popunjen obrazac o ulasku i izlasku iz zemlje – „Planilla de embarque y desembarque”.
Prilikom izlaska iz zemlje plaća se 20$ (pojedine avio linije – Iberija, Er Europa uključuju iznos u cenu avio-karte), te se preporučuje da se ovaj iznos poseduju u gotovom novcu. Ukoliko se u Dominikansku Republiku putuje sa detetom koje ne nosi isto prezime kao i putnik, potrebno je dokazati srodstvo izvodom iz matične knjige rođenih na međunarodnom obrascu. Ako dete putuje sa licem koje mu nije roditelj, potrebno je ovlašćenje roditelja, propisno overeno pečatom Apostille i prevedeno kod sudskog tumača.