Zanzibar / Egzotična putovanja

/ Egzotična putovanja / Zanzibar

Zanzibar je autonomni region u Istočnoj Africi, koji pripada Tanzaniji i nalazi se istočno od njene obale. To je arhipelag u Indijskom okeanu nedaleko od obale. Sastoji se od dva veća i mnoštva malih ostrva. Glavni grad je Zanzibar City.

Zanzibar je autonomni region u Istočnoj Africi, koji pripada Tanzaniji i nalazi se istočno od njene obale. To je arhipelag u Indijskom okeanu nedaleko od obale. Sastoji se od dva veća i mnoštva malih ostrva. Glavni grad je Zanzibar City.

Zanzibar odlikuje tropska klima i toplo vreme tokom cele godine. Ostrva su koralna, sa prelepim plažama sa snežno belim peskom i divljim tropskim šumama u sredini, poznata su i po začinima, istoriji i kulturi. Ova egzotična ostrva su sve popularnija za turiste iz celog sveta

Pijace istoimenog glavnog grada su uvek užurbane, bučne i prošarane mirisom hiljade različitih začina. Stone Town je stari deo grada i proglašen je za svetsku baštinu zbog svog istorijskog i kulturnog značaja. Ostrvo je grаđeno pretežno od korаlnih krečnjаkа, tаko dа vas fascinantni reljefni oblici neće ostaviti ravnodušnim.

Ljubiteljima vodenih sportova Zanzibar takodje ima šta da ponudi. Ronjenje, skijanje na vodi, jedrenje na dasci, tradicionalna plovidba čamcem zvanim “garaua”, kajaking ili pecanje u dubokom moru, samo su delić onog u čemu možete uživati.

Osnovne informacije o Zanzibaru:
Glavni grad: Zanzibar / Zvanični jezik: kiswahili i engleski / Religija : islam / Vremenska zona: GMT+3 / Struja:220 – 240 V AC, 50 Hz / Pozivni broj: +255

Klima: Zanzibar ima tropsku klimu sa prosečnim dnevnim temperaturama od oko 26-34°C leti (decembar – mart) i oko 23-31°C zimi (jun-oktobar). Od juna do oktobra su najprijatniji meseci jer su dani suvi uz niske vlažnosti i prijatne temperature. Od novembra do marta je takođe veoma lepo vreme, samo su nešto više temperature. Kišna sezona je između kraja marta i kraja maja sa skoro svakodnevnim jutarnjim i popodnevnim kišama. Kraće jutarnje kiše su takođe moguće u periodu novembar – decembar.

Plima i oseka na Zanzibaru su veoma fascinantne, u zavisnosti od doba godine nivo mora u toku plime može narasti i više od 4m. Plima i oseka se smenjuju na otprilike svakih 6h, a visina promene zavisi od dela ostrva. Severni deo ostrva (Nungwi i Kendwa) imaju veoma malu promenu između plime i oseke, dok je na istočnom delu ostrva povlačenje mora veoma izraženo. Za vreme oseke je moguće prošetati po plaži i upoznati dobar deo morskog života – morske zvezde, ježeve, korale, male tropske ribe…

Temperatura vode u Indijskom okeanu tokom cele godine je prijatna oko 27°C .

Valuta i plaćanja: Domaća valuta je Tanzanijski Šiling (TZS) ali američki dolar je široko prihvaćen, za 1€ možete dobiti oko 2.400 TZS. Kreditne kartice su prihvaćene u većini hotela, ali ne i u mnogim prodavnicama i svakako ne na lokalnim pijacama. Budite spremni da platite doplatu od 5-10% ako plaćate kreditnom karticom.

Voda: Nikako ne treba piti vodu iz česme niti pića sa ledom.

Zdravstvena zaštita: Vakcinacija nije obavezna (osim za putnike koji dolaze sa zaraženih područja). Preporučuje se na put samo poneti sredstva protiv komaraca (mogu se poneti i malaram tablete ukoliko putnici žele da imaju dodatnu sigurnost).Preporučuje se poneti kapu ili šešir za sunce i kreme za sunčanje sa visokim faktorom.

Saveti: Zanzibar je muslimanska zemlja, treba poštovati njihove običaje (van hotela se oblačiti tako da što više tela bude pokriveno). Tokom ronjenja nemojte skupljati školjke, jer time uništavate koralne grebene.

Mapa hotela Zanzibar: https://www.google.com/maps