Maldivi / Egzotična putovanja

/ Egzotična putovanja / Maldivi

Otkrijte carstvo tropskih ostrva duž ekvatora. Na preko 1.000 ostrva, koja se protežu na površini od 90.000m², snovi sa dugim, belim, peščanim i palmama pokrivenim plažama postaju stvarnost. Netaknuti podvodni svet sa najlepšim koralnim grebenima, najšarenijim ribljim vrstama i jedinstvenim ronilačkim mogućnostima su raj za svakog posetioca.

Otkrijte carstvo tropskih ostrva duž ekvatora. Na preko 1.000 ostrva, koja se protežu na površini od 90.000m², snovi sa dugim, belim, peščanim i palmama pokrivenim plažama postaju stvarnost. Netaknuti podvodni svet sa najlepšim koralnim grebenima, najšarenijim ribljim vrstama i jedinstvenim ronilačkim mogućnostima su raj za svakog posetioca.

Gde se nalazi
Indijski okean, jugo-zapadno od Indije

Klima
Na Maldivima se leto nikada ne završava. Cele godine je toplo, uz male temperaturne promene u različitim monsunskim periodima. Severoistočni monsun od novembra do aprila je najčešće suv sa malo vetra, dok jugozapadni monsun od maja do oktobra može da donese kišu i vetar. U blizini Ektvatora monsuni su slabiji. Dnevne temperature tokom cele godine se kreću od 25-30C. Vlažnost vazduha od 80% se lako podnosi zahvaljujući stalnom povetarcu i hladovini palmi. Padavine su retke i kratke, ali jake.

Najbolji period za posetu
Suvi monsun traje od oktobra do aprila kada je najbolje vreme za posetu, ali sezona na ovoj destinaciji traje tokom cele godine.

Vremenska zona
GMT + 5:00

Jezik
Dhivehi

Zdravstvene preporuke
Vakcinacija nije potrebna. U slučaju malih povreda svako ostrvo ima ambulantu. U hitnim slučajevima pomoć lekara (sa nekog od okolnih ostrva) može biti zatraženo uz doplatu. Bolnice i apoteke nalaze se u Maleu. Ozbiljnije povrede i bolesti moraju se lečiti u bolnici u Maleu, pri čemu je potreban transport brodom ili avionom. Sve troškove snosite sami. Tretmani i lekovi se takođe naplaćuju. Bolnice sarađuju sa svim evropskim zdravstvenim osiguranjima, tako da je preporuka uplata zdravstvenog osiguranja. Lekovi se mogu kupiti u apotekama u blizini bolnice. Ronioci treba da obrate pažnju da su osigurani od povreda pri ronjenju. Kapsule za dekompresiju se nalaze u Kandholu (Severni Ari Atoll), Kuredu (Lhaviani Atoll), Bandos (Severni Male Atoll) i Shangri La’s Vilingili (AdduAtoll). Preporučuje se nošenje sredstva protiv insekata i tableta protiv morske bolesti.

Šta obići
Male – glavni grad Maldiva, lociran na severnom atolu Kaafu. Najveća atrakcija ove destinacije jeste 88 luksuznih hotela. Akcenat je stavljen na odmor i uživanje. Brojne vodene aktivnosti mogu zadovoljiti potrebe turista.

Ekskurzije
Krstarenje – Ukoliko želite da otkijete tajne Indijskog Okeana, ukrcajte se na jedan od bordova koji krstari oko atola. Možete birati između brodića sa 3 kabina, pa do većih brodova koji imaju preko 75 kabina. Usluga i animacija na brodu varira od osnovne pa do ekskluzivne. Ronjenje i gnjuranje – Maldivi su poznati kao jedna od najboljih svetskih destinacija za ronjenje. Možete upisati kurs ronjenja za početnike, ali je bogata ponuda i za iskusne ronioce. Izlet u Male (glavni grad) – prometan mali glavni grad, koji je samo 1 km udaljen od internacionalnog aerodroma. Ovaj egzotični grad, gde su tradicionalni i moderan zivot u harmoniji, nudi odlične mogućnosti za šoping. Dodatni izleti – ribarsko selo, nenaseljana ostrva, dnevno i noćno pecanje.

Valuta i plaćanje
Rufiyaa (MVR), podeljena je na 100 Laari. 1€ = oko 17.2MVR, 1$ = oko 15.4MVR. Većina hotela prima isključivo plaćanje u dolarima ($) tako da preporučujemo nošenje ove valute i po mogućnosti novije novčanice, jer pohabane često ne primaju.

 

Vanpansionska potrošnja
Preporučuje se da na ovoj destinaciji uplatite polupansion, pun pansion ili all inclusive. U zavisnosti od ostrva na kome ste smešteni, vanpansionska potrošnja može da bude poprilično skupa.

Struja
220V, tropolni utikači. Preporučuje se nošenje adaptera, ali često se mogu dobiti u hotelu. Svako ostrvo dobija struju, delom putem solarne energije, ali uglavnom pomoću generatora.

Transport
Transferi na Maldivima se po pravilu izvode samo po dnevnom svetlu, tj. od oko 06:00 časova ujutru do oko 17:00 časova uveče. Pojedini hoteli koji su neposrednoj blizini aerodroma nude transfere i noću. Unutrašnji letovi su takođe mogući noću, ali prema određenoj satnici tj. do određenih večernjih sati. Hidroavioni uvek lete za vreme dnevnog svetla, u gore pomenutom terminu. Pri lošim vremenskim uslovima, transferi ne mogu biti izvršeni. Kako biste izbegli dugo vreme čekanja na aerodromu, posebno prilikom noćnih letova, preporučuje se da dodatno rezervišete noćenje u nekom od hotela na aerodromu umesto prvog, odnosno poslednjeg noćenja u resortu. Povratni transferi do aerodroma se uvek realizuju pre podne ili rano popodne, te zbog toga takođe može doći do dužeg čekanja na aerodromu. Ograničenje kod prtljaga varira u zavisnosti od transfera i avio kompanije (oko 20-25kg). Preporučujemo da se ne prelazi uobičajena max. težina od 20kg plus ručni prtljag. Višak prtljaga plaća se na licu mesta (4USD po kg i pravcu), važi takođe za ronilačku opremu. Prtljag se delom dodatno dostavlja brodom.

Informacije o avio prevozu:
Aranžmani su individualni i putnici mogu da odaberu avio kompaniju, satnicu letenja, konekciju kao i dužinu boravka.
Etihad – sa presedanjem u Abu Dabiju; Qatar airways – sa presedanjem u Dohi; Aeroflot – presedanje u Moskvi;
Turkish airlines – presedanje u Istanbulu; cene avio karata zavise od perioda godine i kreću se od oko 500 evra sa svim uračunatim taksama pa naviše…

Viza
Nije potrebna za državljane Srbije. Pri dolasku gosti automatski dobijaju besplatu vizu na 30 dana. Pri boravku dužem od 30 dana mora se zatražiti viza od imigracionog odeljenja. Potrebna je sledeća dokumentacija: važeća putna isprava, povratna avio-karta, dokaz o posedovanju dovoljno finansijskih sredstava (100 USD plus 50 USD za svaki dan boravka) ili potvrda o uplaćenom turističkom aranžmanu.