Mauricijus / Egzotična putovanja

/ Egzotična putovanja / Mauricijus

Prijatna klima, mala vremenska razlika i veliki izbor apartmana i hotela idu u prilog tome da ova destinacija ostane jedan od omiljenih izbora za Vaš odmor iz snova. Mir i opuštanje su prioritet. Posebno za porodice, mladence i golfere, ovo ostrvo je ostvarenje Vašeg sna.

Ostrvo Mauricijus spada u jednu od najlepših destinacija na planeti. Prijatna klima, mala vremenska razlika i veliki izbor apartmana i hotela idu u prilog tome da ova destinacija ostane jedan od omiljenih izbora za Vaš odmor iz snova. Mir i opuštanje su prioritet. Posebno za porodice, mladence i golfere, ovo ostrvo je ostvarenje Vašeg sna.

Gde se nalazi
Indijski Okean, istočno od Madagaskara

Najbolji period za putovanje
Od novembra do aprila

Klima
Tropska klima. Zimski meseci su od maja do oktobra, a temperature se kreću od 20°C do 26°C. Letnji meseci su od novebra do aprila, a temperature se kreću od 28°C – 32°C (čak i do 38°C). U letnjim mesecima se povremeno javljaju topli kišni pljuskovi. Mauricijus poseduje nekoliko mikorklimatskih zona, što znači da u jednom mestu može da pada kiša, a na nekoliko kilometara dalje sija Sunce.

Vremenska zona
GMT + 4

Jezik
Zvanični engleski, ali ga koristi samo 1% stanovništva. Najrazvijeniji je kreolski i lokalni dijalekat francuskog.

Zdravstvene preporuke
Nije potrebna vakcinacija, osim ako se ne dolazi iz neke od afričkih zemalja kada je potrebna potvrda o vakcinaciji. Tekuća voda je kvalitetna i bakteriološki ispravna kao i lokalna hrana. Na Mauricijusu nema otrovnih zmija, škorpija i inesekata.

Šta obići
Posrt Luis – glavni grad i najveći na ostrvu. Znamenitosti: utvrđenje Adelaide, policijske barake Le Kasern (Les Casarnes), promenada Port Luis- Kodan (Coudan Waterfront) sa brojnim prodavnicama i restoranima. Za obilazak interesantno: bazar, kineska četvrt i staro pozorište Port Luisa. Pamplemus – grad poznat po botaničkoj bašti iz 1770 godine, površine od oko 25 hektara. Le Morn (Le Morne Brabant) – stena visoka 555m. U njenom podnožju se nalaze neke od najlepših plaža na ostrvu. Ovo je omiljena oblast surfera zbog vetrova koji se tu sudaraju.
Veliki basen (Grand Bassin ili Ganga Talao) – tu se nalazi veliki hram sa statuom boga Šive visok oko 20m i jezero unutar kratera za čiju vodu veruju da je sveta. Tamarin vodopadi – sedam slapova pada sa visene od oko 97m i u dnu formiraju jezerce u kome se može kupati. Šamarel – visoravan na oko 400m nadmorske visine, zaštićeni prirodni rezervat. Najveća atrakcija je zemlja sedam boja. Nekoliko minuta odatle je tačka sa koje se pruža pogled na Šamarel vodopade.
Ekskurzije
Poseta Port Luisu, hipodrom Somp de Mars, botanička bašta, kupanje na čuvenoj plaži Gron Be, Kjurpajp sa stajanjem kraj kratera Tru o Serif ili obilaskom grada Gron Basn…

Valuta i plaćanja
Mauricijski rupi; 1€ = oko 39MUR, 1$ = oko 35MUR. Preporuka da se novac menja u Thomas Cook menjačnicama koje se nalaze u svakom mestu. Radno vreme menjačnica od 08:00-18:00. U upotrebi su sve vrste platnih kartica: VISA, MASTER, AMERICAN EXPRESS

Avio konekcije iz Srbije
Turkish Airlines preko Istanbula, British Airways preko Londona (potrebna tranzitna viza), Air France preko Pariza, Air Mauritius preko Pariza ili Milana, Emirates preko Dubaija, Alitalia preko Rima/Milana, Condor iz Frankfurta…

Vanpansionska potrošnja
Restorani: npr. jastog na kreolski način oko 15€, grilovana riba oko 10€, riblji file od 4€ – 7€. Postoje i restorani brze hrane gde se može jesti i za oko 2€.

Struja
Isto kao u Evropi 220V, 50 Hz ali su utičnice drugačije. U većini hotela postoje adapteri, jer je klijentela uglavnom iz Evropskih država.

Transport
Vozi se levom stranom. Taxi je najbolji vid prevoza. Primer: vožnja od aerodroma koji je na krajnjem jugoistoku do Flic en Flac-a na zapadnoj obali iznosi oko 25€, a traje oko sat vremena.

Viza
Nosioci pasoša Republike Srbije mogu, po dolasku na Mauricijus, na graničnom prelazu pribaviti turističku, poslovnu ili tranzitnu vizu u trajanju do 60 dana. Uslovi: pasoš čija je važnost duža od perioda planiranog boravka; povratna prevozna karta; dovoljna novčana sredstva za pokrivanje svih troškova boravka; potvrda o rezervaciji hotelskog smeštaja ili pozivno pismo, da ne postoji zabrana ulaska.