Sejšeli / Egzotična putovanja

/ Egzotična putovanja / Sejšeli

Raj na Zemlji. Na stotine sjajnih grebena okružuju brdovita i džunglom pokrivena ostrva, rasuta po kristalnom čistom plavom moru. 115 ostrva-dragulja protežu se od Ekvatora do Madagaskara, a svaki od njih skriva svoje jedinstvene prirodne lepote i tajne.

Sejšeli predstavljaju “raj na Zemlji”. Na stotine sjajnih grebena okružuju brdovita i džunglom pokrivena ostrva, rasuta po kristalnom čistom plavom moru. 115 ostrva-dragulja protežu se od Ekvatora do Madagaskara, a svaki od njih skriva svoje jedinstvene prirodne lepote i tajne.

Gde se nalazi
Indijski Okean, severozapadno od Madagaskara

Najbolji period za putovanje
Mart, april, oktobar, novembar, ali pogodno za posetu tokom cele godine.

Klima
Tropska. Velika vlažnost vazduha (prosek 85%). Temperatura se kreće od 24°C – 32°C tokom cele godine. Pljuskovi su takođe mogući tokom cele godine.

Vremenska zona
GMT + 4

Jezik
Zvanični jezik kreolski. Službeni jezici engleski i francuski

Zdravstvene preporuke
Vakcinacija nije potrebna. Preporučuje se putno zdravstveno osiguranje.

Turistička mesta
3 glavna ostrva Mahe (gl grad Viktorija), Praslin i La Digue.
Mahe
Beau Vallon
 – glavna turistička destinacija na severozapadnoj obali zbog predivnih plaža i dobre turističke infrastrukture. Kada se krene ka severu ka obali Glacis i North Point protežu jako lepi krajolici.
Praslin – ostrvo praslin se nalazi na oko 45km od Mahe-a i drugo je po veličini. Ostrvo je dugačko 12km, a 5km široko. Sa aerodroma Praslin skoro svakog sata se odvijaju letovi za Mahe, a između ova dva ostvra saobraća i Cat Cocos katamaran.
La Digue – ostvro La Digue najviše podseća na tropski raj koji se prikazuje u bezbrojnim reklamam i turističkim brošurama.Ovo je prava stvar – more boje zelenog žada, zalivi predivnih plaža, zelena brda prekrivena džunglom.

Šta obići
Curieuse Island – nalazi se na par kilometara od Praslina, a dugačko je svega nekoliko kilometara, poznato je i kao nekadašnja kolonije gubavaca. Na ovom ostrvu se nalazi divlja polupacija od oko 250 kornjačava divova. Ostrvo je takođe dom 8 različitih vrsta mangrove.
Morne Seychellois National Park – obuhvata 20% površine ostrva Mahe, tu se nalaze obalne šume mangrova, a tu se nalazi i najviši vrh u zemlji Morne Seychellois (905m). Obilazak nacionalnog parka je nešto što se ne sme propustiti.
Anse Source d’Argent, Anse Soleil, Petite Anse and Grande Anse – uživajte na najlepšim plažama Sejšela.
Bird Island – stanište velikog broja ptica i mesto gde se gnezde morske kornjače.

Ekskurzije
Celodnevno krstarenje obalom Mahea – cena oko 80$
Full Day Trail & Sail – cena oko 80$
Celodnevni izled “Cousin, Curieuse & St. Pierre Island” – cena oko 100$
Celodnevni izlet Vallee de Mai & Anse Lazio – cena oko 45$
Privatna tura po ostrvu Mahe – cena oko 135$ (ceo dan) ili 90$ (pola dana). Uglavnom deca do 2 godine ne plaćaju, dok deca od 2-12 godina imaju popuste.

Valuta i plaćanja
Sejšelski rupi (SCR); 1€ = oko 15SCR, 1$ = oko 13SCR. Po zakonu turisti moraju da plaćaju smeštaj (uključujući i obroke i pića u hotelu), ekskurzije, rent a car, transfere itd. u nekoj od glavnih stranih valuta (EUR ili USD) u kešu ili kreditnim karticama. Najbolje je nositi evro. Cene su u većini slučajeva izražene u evrima.

Avio konekcije iz Srbije
Airfance preko Pariza; Emirates preko Dubaija; Etihad ili AirSerbia preko Abu Dabija, Qatar Airways preko Dohe.

Vanpansionska potrošnja
Nije jeftina. Ručak oko 20€ po osobi. Pivo u restoranima i barovima košta oko 1€-2€ (275ml). Cena čaše ili mala flaša vina se takođe kreće oko 2€.

Struja
220-240V, 50Hz. tropolni utikači. Potreban adapter.

Transport
U slučaju da dolazite sa ostrva Praslin ili La Digue, imajte na umu da je kod prepodnevnih povratnih letova iz Mahe-a (SEZ) potrebno dodatno noćenje na Maheu. Ograničenje prtljaga kod transfer letova: 15 kg + ručni prtljag. Višak prtljaga se plaća na licu mesta (oko 6EUR po kg). Kod direktne konekcije na inostrani dolazni/odlazni let 20kg besplatno.

Vožnja
Levom stranom, dobri putevi.

Viza
Nije potrebna za državljane Srbije