Indonezija - Bali / Egzotična putovanja

/ Egzotična putovanja / Indonezija - Bali

Prirodne lepote, plaže i mistična kultura. Veličanstveni antički hramovi na Javi ili bogovi i demoni na Baliju. Zahvaljujući harmoničnom skladu brojnih suprotnosti i prirodnoj gostoljubivosti ljudi, ova zemlja važi za jednu od najprivlačnijih destinacija jugoistočne Azije.

Prirodne lepote, plaže i mistična kultura. Veličanstveni antički hramovi na Javi ili bogovi i demoni na Baliju. Kako za ljubitelje kupanja, tako i za ljubitelje kulture, Indonezija nudi bogatu raznovrsnost. Zahvaljujući harmoničnom skladu brojnih suprotnosti i prirodnoj gostoljubivosti ljudi, ova zemlja važi za jednu od najprivlačnijih destinacija jugoistočne Azije.

Gde se nalazi?
Jugoistočna Azija, u indijskom okeanu

Klima
Tropska. Prosečna godišnja temperatura je 31°C. U periodu između oktobra i aprila je velika vlažnost vazduha. Od decembra do marta moguća pojava monsunskih kiša. Sušni period je između maja i septembra. Prosečna temperatura vode je oko 28°C.

Najbolji period za posetu
Od maja do novembra.

Vremenska razlika
GMT +8

Jezik
Bahasa, balinese

Zdravstvene preporuke
Preporučuje se da putnici zbog svoje sigurnosti i bezbednosti, kao i eliminisanja rizika plaćanja visokih troškova lečenja u inostranstvu, obezbede polisu osiguranja preko turističke agencije. Vakcinacija nije potrebna.

Turistička mesta
Sanur – prvi resort na ostrvu sa peščanom plažom, nema talasa, okružen koralnim grebenima. “Beachfront walk” setalište je prvo na Baliju, a dugačko je 4km, prolazi pored dosta hotela, restorana i kafića na plaži. Plaža je blago opadajuća, kupanje za vreme oseke delimično nije moguće.
Nusa Dua – najprestižniji deo obale, a u prevodu znači “dva ostrva”. Ime je dobila po tome što u toku oseke izbija peščano dno, pa su tada dva ostrva spojena kopnom. Nalazi se na poluostrvu Bukit na jugu Balija. Plaža je blago opadajuća, kupanje za vreme oseke delimično nije moguće.
Tanjung Benoa – nekada ribarsko naselje, poznato po beloj peščanoj plaži i kristalno bistroj vodi. Ovde se nalaze odlični hoteli, prelepe privatne vile i restorani.
Kuta – poznata po dobrom noćnom životu. Ovde se nalazi najveća javna plaža na ostrvu. Kupanje je zbog jakih struja delimično moguće, odlično za jahanje na talasima.
Jimbaran – mirnije mesto, odlično za odmor.
Seminyak – dinamično mesto sa dosta restorana i klubova. Plaža je peščana, slična onoj u Kuti, ali sa manje gužve. Kupanje je zbog jakih struja delimično moguće, odlično za jahanje na talasima.

Šta obići
Ubud – mesto koje se ne sme propustiti. Bogata kultura Balija je najuočljivija i najdostupnija u Ubudu.
Semarapura
 – stari kraljevski grad.
Muncan – staro selo.
Pura Luhur Ulu Watu – jedan od bitnijih hramova na junžnoj obali Balija.
Pura Luhur Batuku – hram posvećen Maha Dewi, okružen je šumom i vrlo često je u magli.
Pur Masceti – hram koji se nalazi na plaži i služi da štiti ostrvo od zlih morskih duhova.
Semarapura – nekadašnji centar najvažnijeg balinežanskog kraljevstva.

Ekskurzije
Lombok – ostrvo pored Balija, cena oko 20€
Koralno ostrvo Lembogan – razgledanje ostrva, snorkling, vožnja brodom sa staklenim podom, cena oko 60€
Obilazak hramova – cena oko 80€

Valuta
Indonežanski rupiji (IDR). 1€ = oko 15.200 IDR, 1$ = oko 13.600 IDR

Avio konekcije
Preko Amsterdama (KLM), Singapura (Singapore Airlines), preko Istanbula i Kuala Lumpura (Turkish i Malaysian Airlines)

Vanpansionska potrošnja
Bali je fantastična destinacija za one sa manjim budžetom, ali nudi odličnan odnos cene i kvaliteta za turiste koji žele luksuz. 1L benzina – 6000 IDR, 1L flaširane vode – 3000 IDR, Veliko Bintang pivo – 15.000 IDR, Suvenir majica – 12.000 IDR

Struja
220V (potreban adapter)

Transport
Vozi se levom stranom. Može se rezervisati Lounge na aerodromu Denpasar za odlaske sa Balija, u kojem se služe bezalkoholna pića (sokovi, kafa, čaj) i lagana užina (biskviti, krekeri…).

Viza
Nije potrebna za državljane Srbije. Pri boravku dužem od 30 dana mora se zatražiti viza od imigracionog odeljenja.