Jamajka / Egzotična putovanja

/ Egzotična putovanja / Jamajka

„The Island in the Sun“ najlepši je opis za popularno ostrvo! Veseli ljudi, sunce, more i prelepe plaže - Jamajka je postojbina ruma, regea i legendarnog Boba Marlija. Treće po veličini ostrvo Kariba nudi još bogatu raznolikost vegetacije, skrivene bajkovite vodopade i tradicionalne kolonijalne kuće na plantažama.

„The Island in the Sun“ najlepši opis za popularno ostrvo! Veseli ljudi, sunce, more i prelepe plaže – Jamajka je postojbina ruma, regea i legendarnog Boba Marlija. Treće po veličini ostrvo Kariba nudi još bogatu raznolikost vegetacije, skrivene bajkovite vodopade i tradicionalne kolonijalne kuće na plantažama.

Gde se nalazi
Karipsko more, oko 145km južno od Kube i 190km zapadno od Hispaniole.

Najbolji period za putovanje
Sunčana (letnja) sezona zahvata period od početka Maja do kraja Oktobra, a kišna (zimska) sezona od početka Novembra do kraja Aprila.

Klima
Tropska klima, velika vlažnost vazduha, nalazi se u području uragana. Ostrvo je podeljeno na 2 dela, vetrovitu i stranu koja je zaštićena od vetra. Temperature na Jamajci kreću se između 20 i 35 stepeni u toku godine.

Vremenska zona
UTC-5

Jezik
Engleski

Zdravstvene preporuke
Savetuje se posedovanje zdravstvenog osiguranja, obzirom da su lekarske usluge skupe. Na Jamajci radi šesnaest javnih i šest privatnih bolnica, u kojima kvalitet usluga znatno varira.

Atrakcije
Pešačenje, kampovanje, ronjenje, jahanje konja, plivanje, ronjenje, Kite surfing (Ekstremni sport u kome vozač (kajter) upravlja zmajem (kajtom, veličine 10-12m2) koji mu služi kao jedro kako bi se uz pomoć snage vetra vozio na dasci), poseta Giddy kući (kući krivog oblika), plivanje sa delfinima…

Ekskurzije
Sa Jamajke nikako ne treba otići a ne posetiti Dunn Vodopade (Dunn’s Waterfalls) koji se nalaze u delu Ocho Rios (Oćo Rios). Vodopadi su visoki oko 55m i jednostavno ostavljaju bez daha. Ono što ovu atrakciju čini izuzetnom je što se sa podnožja vodopada može penjati do njihovog vrha, i iskusiti nešto neverovatno! Penjanje traje najviše sat ipo vremena i uključuje slikanje profesionalnih fotografa i snimanje avanture, a na kraju se može dobiti i video zapis koji se dodatno naplaćuje.
Mystic Mountain (Mistične planine-nadmorska visina 700m) u Oćo Riosu St. Ann (Sveta Ana) uključuju bob-sledding vožnju ili spuštanje sa planine niz žicu (zip-line).
Velika atrakcija je takođe i Nine Mile gde je Bob Marli rođen.
Preporuka je i izlet na ”Negril 7 Mile” plažu, kao i poseta Rickovom Kafeu (Rick’s Cafe) gde se preporučuje posmatranje spektakularnog zalaska Sunca, kao i posmatranje skokova sa litica.

Valuta i plaćanja
Jamajčanski dolar (JMD); 1€ = oko 143JMD, 1$ = oko 129JMD. Mogu se koristiti i dolari. Na ostrvu su važeće kreditne kartice i putnički čekovi. Za doznaku novca iz inostranstva može se koristiti Western Union.

Avio konekcije iz Srbije
Kompanijama Lufthansa, KLM, Air France, Alitalia

Struja
110V / 50HZ (Američki adapter )

Transport
Preporučuje se korišćenje privatnih mini-buseva. Taksi služba većinom ne raspolaže taksimetrima, pa je potrebno raspitati se prethodno o ceni vožnje. Iznajmljivanje automobila je moguće dogovoriti u samim hotelima, uz posedovanje nacionalne vozačke dozvole i napunjenih 25 godina.
Nacionalna avio kompanija Air Jamaica Express leti između svih važnijih gradova Jamajke, a avio kompanije Caribbean Airlines i InterCaribbean lete između dva najveća grada na Jamajci – Kingstona i Montego Beja.

Vožnja
Levom stranom. Od oko 21.000 km puta, dve trećine su asfaltirane.

Viza
Za ulazak na Jamajku državljanima R.Srbije potrebna je viza, koja se može pribaviti u Konzulatu Jamajke u Beogradu, ul. Dobračina br. 60, Beograd, tel. +381 11 334-0338 ili na ulasku u zemlju uz dokaz o posedovanju dovoljno sredstava (za dnevni boravak do 50 usd), kao i povratnu kartu ili kartu za narednu destinaciju. Cena iznosi oko 20$.
Napomena: Državljani R. Srbije koji poseduju važeću vizu SAD, Kanade, Velike Britanije i država Šengena mogu da uđu i borave do 30 dana na Jamajci bez vize, uz potvrdu o vakcinaciji protiv malih boginja, rubeola i polia.